Het belang van een gezonde leefstijl

Leefstijlfactoren hebben impact op je gezondheid, veerkracht en vitaliteit. Ze spelen een rol bij de ontwikkeling van overgewicht en obesitas en ziektes, met name diabetes-2, hart- en vaatziekten en kanker. Door aan de slag te gaan met deze leefstijlfactoren en er verbetering in aan te brengen, zorg je voor jezelf en je fitheid en gezondheid, nu en later.

Voeding

Gezonde voeding is voornamelijk plantaardig, is zo min mogelijk bewerkt, en bevat weinig suikers. verzadigd vet en transvet en zout. De hoeveelheid eten en drinken die je neemt sluit aan bij je energiebehoefte. Zo blijf je fit en op gewicht.

Slaap

Een goede nachtrust is van groot belang voor je gezondheid. Heb je slaapproblemen, probeer dan de oorzaken aan te pakken. Een goede nachtrust bevat tenminste 5 volledige slaapcycli (van ca. 1.5 uur).

Beweging

Stilzitten is een grote bedreiging voor je gezondheid, Voorkom veel stilzitten. Beweeg daarnaast dagelijks tenminste een halfuur (en liever meer) matig intensief of hoogintensief. Zorg voor behoud van sterke botten en spieren. Doe balansoefeningen in ieder geval vanaf de middelbare leeftijd.

Sociale verbinding

Eenzaamheid is schadelijk voor je psychische en lichamelijke gezondheid. Het is belangrijk dat je manieren zoekt (eventueel met hulp) om sociale verbinding te ervaren. Dit verhoogt je kwaliteit van leven, verbetert je welbevinden en draagt bij aan je gezondheid.

Leer omgaan met stress en zorg voor ontspanning

Stress is schadelijk voor je gezondheid. Het draagt ook bij aan een verhoogde behoefte aan ongezond eten. Zorg dat je leert omgaan met stressbronnen en dat je regelmatig ontspant.

Zingeving en uitdaging

Bezig zijn met wat je betekenisvol vindt en jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen zorgen voor een goede hersengezondheid. Ze verhogen ook je kwaliteit van leven.