Eet meer peulvruchten
Wist je dat peulvruchten van grote waarde zijn voor je gezondheid?
Peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwitten en vezels, vitamines en mineralen. Ze dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte en daarmee aan gezonde bloedvaten. Het eten van peulvruchten is geassocieerd met een lagere kans op meerdere soorten kanker en aan vroegtijdig overlijden.
Als je wilt kiezen voor een duurzamer eetpatroon, vervang vlees dan door peulvruchten. Peulvruchten hebben een lage klimaatimpact en zijn daarom een belangrijk onderdeel van het Planetary Health Diet, waarbij gezondheid van de aarde en alle leven op onze planeet centraal staat.
In Nederland adviseren de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum om ze minimaal wekelijks te eten. In de scandinavische voedingsrichtlijnen, die recenter zijn dan die in Nederland, wordt uitdrukkelijk geadviseerd peulvruchten een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon te laten zijn.
Het Vlaams Instituut voor Gezond Leven heeft een goede infographic gemaakt over peulvruchten, met informatie over alle soorten en hoe je ze kunt eten: